Västergötlands museum erbjuder 4 olika typer av basutställningar samt 14 olika tillfälliga utställningar. Basutställningarna består av:
- Skara i medeltid: Detta är en av utställningarna som funnit sedan starten 1995 och är fortfarande en av de mest populära. Här får besökaren möta medeltiden, förstå hur staden grundades och hur stadens historia sett ut. Man får lära sig om vilken betydelse Skara och Västergötland har och hur staden influerade övriga Sverige.
- Mellan is och eld: Detta är en utställning som påvisar olika tolkningar av forntiden. Här får besökaren ta del av hur de första människorna var som bebodde landskapet och vilka förändringar som skedde. Man får även försöka sätta in sig själv och det samhälle vi idag lever i, i relation till fornhistorien. Tanken med utställningen är att påvisa hur människan vandrat mellan is och eld och skapat en tillvaro under tidens gång.
- Bronssköldarna från Fröslunda: Arkeologerna från Västergötlands museum lyckades 1985 gräva fram en praktfull sköldsamling och olika betydelsefulla föremål som idag utgör grunden för en unik samling från bronsåldern. Än idag är detta en mycket speciell samling, då man inte funnit en sådan stor skatt tidigare. Sköldarna har troligtvis aldrig blivit använda i krig, utan har med största sannolikhet endast varit till för uppvisning.
- Agnes de Frumerie: Detta är en utställning som porträtterar den mångsidiga konstnärinnan Agnes de Frumerie, som skapade bronser och marmorskulpturer samt konsthantverk såsom keramik. Vidare var hon även pionjär inom arbetet med konstglas.
De tillfälliga utställningarna är bland annat Erik Johanssons utställning ”Imagine” med både laddade och gåtfulla bilder som får betraktaren att stanna upp. Utställningen ”Fult” betraktar konst och populärkultur som inte anses vara ”fina nog”, men frågan är vem som egentligen bestämmer vad som är fult eller fint?